Liči je plodem stálezeleného majestátního stromu, který může dorůstat 15–20 m a dožít se i přes 200 let. Pro snazší sběr ovoce se však udržuje řezem na výšce okolo 6–10 m. Původem je z Asie, z Číny a Indočíny.
Sušené plody liči se často nazývají čínskými švestkami a konzervované plody čínskými jahodami nebo jablky. Liči se konzumuje čerstvé, kompotované nebo sušené. Slupku s drsným povrchem před konzumací nutno oloupat, bílá dužina má lahodnou chuť, která bývá popisována různě.
Liči patří mezi ovoce, které vám dodá dostatek vitamínů i dalších důležitých látek pro celkové zdraví člověka. Slouží jako účinný antioxidant, jenž vám pomůže s vyčištěním celého těla a nastartovat ho tak do dalšího období. Vedle plodu jsou zdraví prospěšné také listy liči. Ty mohou mít dokonce analgetické nebo protizánětlivé účinky, a tak se vyplatí konzumovat i jeho listy v případě zánětů i preventivně.
Kromě toho je vysokým zdrojem:
- vitamínů C, D a E,
- fosforu a hořčíku,
- draslíku a sodíku,
- vápníku.