Avokádo

Avokádo je plod hruškovce přelahodného, který je původem z Mexika a botanicky se zařazuje mezi ovoce. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světle žlutý. Dužina se dobře roztírá. Ve středu plodu se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm, která lehce naklíčí i v květináči. Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu je kolem 120 avokád.

Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, hořčíku, fosforu a vitaminů C, E, K, H, B3. Dužina obsahuje jen malé množství cukru, zato na ovoce nezvyklé množství tuku.

Avokádo lze konzumovat jak syrové, tak tepelně upravené.

V Mexiku se avokádo používá zejména k přípravě guacamole. Jeho listy se tam také používají jako koření. V Jižní Americe se z drceného avokáda se solí a míchanými vejci připravuje pomazánka. Brazilci ho konzumují jako dezert, posypaný cukrem. Na Martiniku, Guadeloupe nebo Haiti se avokádo jí jako pikantní pokrm s rýží a červenými fazolemi. V Maroku se konzumuje hlavně jako nápoj smíchaný s mlékem a cukrem, někdy s několika kapkami vody z pomerančových květů nebo růžové vody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *